Sigrun ønsker velkommen til årets konferanse!

Publisert: 13. okt 2022

Nå er det ikke lenge igjen til vi møtes på Zerokonferansen 2022. 

Det er mye som er vanskelig nå: krig, energikrise og trang økonomi. Det gjør ikke klimakrisen noe mindre viktig. Tvert imot. 

Faktisk er det jo sånn at jo mer fornybar energi vi produserer i Norge og Europa, desto mindre makt får Russland og Putins gassrørledninger over oss. Slike sammenhenger gjør det grønne skiftet mer krevende i energikrisen vi står i, men også enda viktigere og riktigere.

Dette blir min andre Zerokonferanse som leder i ZERO. I fjor arrangerte vi konferanse med regjeringsforhandlinger på Hurdal og klimatoppmøte i Glasgow som bakteppe. Samfunnet hadde så vidt åpnet opp igjen, og vi kunne møtes fysisk for første gang på lang tid. I år skal vi også se utover Norge. Vi skal dykke ned i det europeiske gass- og kraftmarkedet og utforske hva som trengs fra oss. Vi skal også spørre om vi tenker stort nok om både klimaløsninger, og om hvordan vi flytter de store pengene. Hva er Norges rolle i hydrogenøkonomien, og hvordan kan vi bruke energi på en systemsmart måte? Vi skal også se på globale verdikjeder og på hvordan vi kommer i gang med CO2-fjerning på alvor. 

For vi vet jo hvor vi skal: Vi må til null innen 2050, og vi skal kutte minst 55 prosent innen 2030. Det betyr at hvert år fremover må vi kutte like mye som vi har gjort de siste ti årene til sammen. I april i år slo FNs klimapanel fast i sin siste delrapport at teknologien finnes, kapitalen også, og at klimapolitikken virker. Vi trenger bare mye mer av den og det må gå mye fortere. I april i år la vi også frem ZERO 2030, vår plan for hvordan regjeringen kan nå sitt mål om 23 millioner tonn utslipp i 2030.

Vi er enige om mye av det som må til. Men det går for sakte. For å nå klimamålene trenger vi handlekraft og gjennomføringsevne på tvers av alle sektorer. Klarer politikerne å levere?

Torsdag 13. oktober lanserer vi årets program. Det kommer til å være spekket av kunnskap, spydspisser, klimaløsninger og klimaløsere. 

Vi sees på Oslo Plaza 24. november. Jeg gleder meg!

Hilsen ZERO-leder Sigrun Gjerløw Aasland