Bærekraftig meny på Zerokonferansen

Publisert: 22. nov 2021

Både til lunsj og under festmiddagen etter konferansen kan du nyte mat fra en helt spesiell meny. Den er satt sammen av en kjøkkensjef med et bankende hjerte for kortreiste råvarer, restemat, og bruk av råvarer du sjelden finner på butikken.

Klima og miljø står også i fokus hos maten som serveres på Zerokonferansen. ZERO mener at å redusere utslipp fra arrangementer er viktig, særlig fordi økt etterspørsel etter klimavennlige alternativer til arrangementer vil kunne skape et betydelig marked for utslippsfrie produkter og tjenester. En viktig utslippsfaktor ved arrangementer er knyttet til servering av mat og drikke. 

– Det er viktig for ZERO å ta valg som er bra for klimaet når vi skal servere mat til rundt 500 mennesker på vår konferanse. Det var derfor superkult å møte kjøkkensjef ved Thon Hotel Storo, Frode Andre Devig, som allerede hadde et fokus som gikk hånd i hånd med våre ønsker. Han gikk i mange tilfeller utenpå punktene på vår tiltaksliste, som også står i veilederen for utslippsfrie arrangementer, sier Marte Strand, fagansvarlig for arrangementer i ZERO.

Trylling med uvanlige råvarer 

Til måltidene ønsker kokkene å tilby noe som smaker godt, har kort og effektiv reisevei, og å “trylle” litt med råvarene for å tilby noe helt spesielt som mange ikke har smakt før. 

– Det er mange produkter innen kjøtt, fisk og grønnsaker som aldri finner veien til middagsbordet hos den norske forbrukeren fordi de har små feil, mangler, eller rett og slett ikke er «fine nok». Ved å velge disse «ugunstige» produktene, og trylle dem om til en delikatesse, får vi en ekstra dimensjon for måltidet, sier kjøkkensjef Frode Andre Devig.

På menyen står retter av blant annet kje, bifangst fra fiske, tomater laget med fanget CO2, brødkake av brødrester, syltede overskuddsgrønnsaker, villfanget kveite, myntegelé fra kjøkkensjefens egen hage, og sist men ikke mist: honning fra taket på Storo Storsenter.

Matsvinn og transport 

– Det flotte med buffet, er at man kan få være kreative med råvarene, og man kan bruke rester fra øvrig produksjon som normalt sett ville vært ført som matsvinn. Når det gjelder transport er det viktig for oss at logistikken er samkjørt med øvrige aktører, slik at den blir mest mulig effektiv. Til denne konferansen har vi utfordret våre viktigste leverandører, og det er vårt mål at varene blir levert med batteri- eller biogassdrevne biler, forteller Devig.

– Jeg gleder meg veldig til å spise maten som Frode og resten av teamet setter sammen. Med den kreativiteten i råvarebruk, står det så mange kule retter på menyen som jeg aldri har smakt før, både nyskapninger og tradisjonsmat, sier Marte Strand avslutningsvis.