PROGRAM 31. OKTOBER

PROGRAM
31. OKTOBER

09.00

ZEROKONFERANSEN ÅPNER

09.00

ZEROKONFERANSEN ÅPNER

Marius Holm
Grønn vekst

Marius Holm,
Daglig leder i ZERO

09.30

KLIMAPOLITIKK MED GLOBAL EFFEKT

09.30

KLIMAPOLITIKK MED GLOBAL EFFEKT

Brian Deese
Fighting climate change in the era of Trump

Brian Deese,
Senior Advisor to President Barack Obama

Brian Deese var en av President Barrack Obamas nærmeste rådgivere fra 2009-2016, og arkitekten bak Obamas klima- og energipolitikk. Han er omtalt som en av Obama-administrasjonens viktigste maktpersoner og har omfattende erfaring med amerikansk politikk og økonomi.

På Zerokonferansen skal Deese dele erfaringer fra Det hvite hus og presentere sin analyse av hvor amerikansk og internasjonalt klimaarbeid står, ett år etter at Donald Trump vant det amerikanske presidentvalget.

Vidar Helgesen
Regjeringens klimapolitikk

Vidar Helgesen,
Klima- og miljøminister

Vidar Helgesen er Norges klima- og miljøminister og har ansvaret for å ivareta helheten i Norges klima- og miljøpolitikk. På Zerokonferansen skal Helgesen legge frem regjeringens ambisjoner i klimapolitikken de neste fire årene, og presentere hvordan Norge skal gjøre en global forskjell.

Monica Araya
How a small country can show climate leadership

Monika Araya,
Forfatter og klimaforkjemper fra Costa Rica

Hvordan kan et lite og fattig land ta ledelsen i arbeidet med å bli kvitt fossil energi? Forfatter og rådgiver innen ren energi og klimapolitikk, Monica Araya, skal på Zerokonferansen fortelle hvordan Costa Rica viser vei mot et utslippsfritt samfunn.

Araya er grunnlegger og administrerende direktør for tenketanken Nivela og organisasjonen Costa Rica Limpia, og innehar verv i en rekke internasjonale klimainitiativer.

Logoring med luft
Ekspertsamtale:
Klimapolitikk med global effekt

Samtale mellom Brian Deese, Monica Araya, Vidar Helgesen og Marius Holm.

11.25

FREMTIDENS ENERGIMARKED

11.25

FREMTIDENS ENERGIMARKED

James Leaton
Expect the unexpected: the disruptive power of low carbon technology

James Leaton,
Research Director, Carbon Tracker

Hvor raskt vil kostnadene for sol- og batteriteknologi synke, og hvordan vil det påvirke etterspørselen etter fossil energi? Forskningsleder i Carbon Tracker, James Leaton, kommer til Zerokonferansen for å legge frem deres ferskeste analyser og gi et innblikk i hva endringene i energimarkedet betyr for industri og næringsliv.

James Leaton har omfattende erfaring fra arbeid med bærekraftige investeringsstrategier og energipolitikk, både fra finanssektoren og miljøbevegelsen. Leaton var hovedforfatter bak rapportserien Unburnable Carbon.

Maria Moræus Hanssen
Hvordan bør oljeselskaper posisjonere seg for å møte veksten i fornybar

Maria Moræus-Hansen,
CEO, ENGIE E&P International

Hva betyr veksten i fornybar energi og fallende batteripriser for de energiselskapene som til nå har basert seg på salg av olje og gass?

Maria Moræus-Hansen er adm. direktør i det franske energiselskapet ENGIEs lete- og produksjonsdivisjon, og kommer til Zerokonferansen for å dele sine perspektiver på hvordan oljeselskaper bør posisjonere seg for å møte veksten i fornybar energi. Moræus-Hansen har utstrakt erfaring fra olje- og gassbransjen, og har tidligere jobbet for både Hydro, Statoil og Aker.

Stephen Bull
Statoil’s journey on the continuous energy transition

Stephen Bull, 
Senior Vice President, Wind and CCS, Statoil

I takt med at etterspørselen dreier fra fossilt til fornybart må også Statoil se etter forretningsmuligheter i det nye energimarkedet. Kan kompetansen fra olje og gass brukes til å få fart på et nytt norsk industrieventyr innen offshore vindkraft?

Stephen Bull er direktør for offshore wind i Statoil. På Zerokonferansen skal han presentere Statoils ambisjoner for fornybar energi frem mot 2030.

Logoring med luft
Ekspertsamtale:
Fremtidens energimarked

Samtale mellom James Leaton, Maria Moræus-Hansen, Alexandra Bech Gjørv og Stephen Bull.

Silvija Seres
Teknologi som endrer verden

Silvia Seres, 
President, Polyteknisk Forening

Digitaliseringen er her. Hva betyr det for samfunnet, og hvordan utfordrer det petroleumsnasjonen Norge? Forsker, matematiker, og president i Polyteknisk Forening, Silvija Seres kommer til Zerokonferansen for å snakke om hva vi skal leve av etter oljen og potensialet for grønn vekst i ny teknologi og digitalisering.

Seres har tidligere vært leder i blant annet Microsoft, og jobber nå som aktiv investor i flere teknologiselskaper, og som styremedlem hos blant andre Nordea og NRK. Hun har jobbet som systemutvikler og forsker med Alta Vista-teamet i Silicon Valley og har en doktorgrad i matematikk fra Oxford University.

13.30

Transportrevolusjonen er i gang:
Fremtiden er elektrisk

13.30

Transport-
revolusjonen er i gang:
Fremtiden er elektrisk

Leevon Tian
Electric Revolution in China

Leevon Liyun Tian, 
Regionsdirektør for Norden, BYD

I Kina går elektrifiseringen av transportsektoren i rekordfart. 98,7 prosent av verdens elektriske busser finner vi i Midtens rike. Hva kan vi lære av transportsektoren av Kina? Leevon Liyun Tijan er regiondirektør for Norden i batteriselskapet BYD, verdens største produsent av oppladbare batterier. BYD leverer elektriske busser og biler til hele verden. Selskapet er tilstede i over femti land og har over 220 000 ansatte.

Trevor Milton
Revolutionizing trucking

Trevor Milton, 
CEO, Nikola Motor Company

Hvordan får vi ned utslippene fra tungtransporten? Det amerikanske selskapet Nikola Motor Company utvikler elektriske lastebiler og har som forretningsidé å bli kvitt diesel som drivstoff for tungtransport. Bestillingene renner inn, til tross for at den hydrogendrevne lastebilen Nikola One ikke kommer på markedet før i 2020.
CEO og grunnlegger av amerikanske Nikola Motor Company, Trevor Milton, kommer til Zerokonferansen for å snakke om revolusjonen vi står foran i tungtransporten.

Gareth Dunsmore
The future of intelligent mobility

Gareth Dunsmore, 
EV Director, Nissan Europe

Våren 2017 var over 30 000 av de norske elbilene en Nissan LEAF. Nissan er dermed den klart største aktøren på det norske markedet.

Direktør for Nissan europeiske elbilsatsing, Gareth Dunsmore, kommer til Zerokonferansen for å snakke om hvordan og hvorfor den avanserte elbilen er fremtiden.

Logoring med luft
Politikersamtale:
Transportrevolusjonen er i gang. Fremtiden er elektrisk

15.00

Kapital som råvare for grønn vekst

15.00

Kapital som råvare for grønn vekst

Michael Sheren
How green finance can provide a fast route to a cleaner future

Michael Sheren, 
Senior Bank Adviser, Bank of England

Hva kan finanssektoren gjøre, og på hvilken måte kan den bidra som en motor for grønn vekst?

Til Zerokonferansen kommer Michael Sheren, seniorrådgiver i Bank of England.
Han snakker om hvordan grønn finans kan fungere som en fast track til en renere framtid.
Sheren har jobbet i internasjonal finans i 30 år, og har omfattende erfaring fra finanssektoren. Sheren er utdannet fra Harvard, London School of Economics og New York University.

Mugo Kibati
Transforming Afrika with Renewable Energy

Mugo Kibati, 
Chairman of M-KOPA SOLAR and Lake Turkana Wind Power

s

Fornybar energi er på fremmarsj i Afrika. Ved vindparken Lake Turkana Wind Power i Kenya står 365 vindturbiner klare til å produsere 20 prosent av strømmen som trengs i landet. Hvordan vil fornybar energi forandre Afrika? Mugo Kibati, styreleder i i M-Kopa Solar og Lake Turkana Wind power, snakker om det enorme potensialet for vind- og solenergi på det afrikanske kontinentet.

Kibati er utdannet ingeniør fra MIT og har en MBA fra George Washington University School og University of Oxford. Han har omfattende erfaring fra offentlig og privat sektor i Kenya og på det afrikanske kontinentet.

Sony Kapoor
The urgent need for diversification

Sony Kapoor, 
Managing Director, Re-Define

Hva er linken mellom klimaendringer og finansiell risiko og hvordan er norsk økonomi og oljefondet rustet for dette?

Sony Kapoor er en internasjonalt anerkjent makroøkonom og finansekspert. Han er leder av tenketanken Re-Define og World Economic Forum Young global leader. Sony har tidligere vært rådgiver for for blant annet EU-kommisjonen, IMF og OECD.

Logoring med luft
Ekspertsamtale:
Kapital som råvare for grønn vekst

Samtale mellom James Leaton, Michael Sheren, Mugo Kibati og Sony Kapoor.

15.45

Grønn vekst i praksis:
Fire norske eksempler

15.45

Grønn vekst i praksis:
Fire norske eksempler

Kommjobb for Siemens 2012 med bestilling fra Silje Owrenn.
Portretter av ledelsen.

Anne Marit Panengstuen, 
Konsernsjef, Siemens AS

Svein Tore Holsether

Svein Tore Holsether, 
Konsernsjef, Yara International

Øyvind Christian Rohn

Øyvind Christian Rohn, 
CEO, Ocean Sun

Thomas Hansen

Thomas Hansen, 
Direktør for fornybar energi, St1

16.00

Næringslivets klimapris

16.00

Næringslivets klimapris

Kristin Skogen Lund
Utdeling av Næringslivets klimapris 2017

Kristin Skogen Lund, 
Administrerende direktør, NHO